Omschrijving

Voormalig koopmanshuis uit 1662 ook wel Vingboonshuis genoemd naar de beroemde architect Philips Vingboons, onderdeel van de vier Cromhout huizen met identieke halsgevels opgetrokken uit Bentheimer zandsteen.

De grote houten midden deur biedt toegang tot het portaal met enkele treden omhoog de royale ontvangsthal met rechts een separate garderobe en toilet. Opvallend in de hoge hal is het enorme glas-in-lood-raam. Aan de voorzijde van dit grachtenhuis bevindt zich de ontvangstkamer met zicht op de Herengracht. De zitkamer is voorzien van een open haard en een barretje, vernuftig uit zicht geplaatst achter één van de sierlijke houten panelen. Een ander paneel leidt naar een discreet trapje naar de beneden gelegen verdieping. Een deur vanuit de living leidt naar een zijkamer, thans in gebruik als study/ leeskamer met grachtzicht en boekenkasten tot aan het plafond.
Vanuit de woonkamer betreedt men en suite de riante eetkamer die uitkijkt op een privé binnentuin met opvallende antieke ijzeren plantenbak. De eetkamer heeft een lift naar de grote keuken beneden bedoeld voor het opdienen van de spijzen.
Vanuit de centrale hal, enkele treden ophoog, komt men via een lange hal bij de majestueuze werkkamer met prachtig plafond en houtsnijwerk. Ook dit vertrek is voorzien van een open haard. Het plafond is geschilderd door Luijt, een schilder uit Wassenaar die een vriend van Breitner was. Luijt schilderde dit plafond voor zijn opdrachtgever die in de tabakshandel zat. De schildering en de ornamenten, ook het grote glas-in-loodraam in de hal verwijzen naar de handel van deze ondernemer.

De grote keuken bevindt zich al sinds de bouwtijd van het huis op de benedenverdieping (begane grond). De reden hiervan is eenvoudig omdat het hier vroeger een koele plek was waar etenswaren langer goed bleven. In de keuken is een toegang naar een kleine wijnkelder met koeling. Het enorme Cornus fornuis met gescheiden ovencompartimenten nodigt uit tot het bereiden van heerlijke gerechten. Bij de restauratie van de bogen is sfeervol licht aangebracht.
De begane grond beschikt over diverse ruime bergingen/ wasruimtes. Aan de grachtzijde zijn twee sfeervolle slaapkamers onder de bogen van het plafond. Er is hier een badkamer met ligbad, wastafel en toilet. Via de lange hal loopt men langs de binnentuin naar het achterhuis met master bedroom (gelegen aan de volgende privé binnentuin), badkamer met ligbad, dubbele wastafels en douche, berging, separaat toilet.

Al wandelend door de fraaie tuin komt men bij het atelier/ guesthouse met een formaat van ca 80 m². Deze zelfstandige ruimte (ook geschikt om als slaapkamer te gebruiken) is voorzien van een woonkamer/ eetkamer, pantry, badkamer met douche en wastafel, separaat toilet, garderobekasten en een hemelbed. Opvallend is de houten afwerking die voor een warme en intieme uitstraling zorgt. Dit vertrek leent zich goed om een vleugel neer te zetten, ongestoord te studeren of een concert te geven.
Via een deur achterin komt men uit in de diepe garage die toegangsdeuren heeft op de Huidenstraat. Thans in gebruik als garage maar ook goed in te zetten als multifunctionele ruimte (er is een separaat toilet met wastafel) met een grote (berg)ruimte/ kelder eronder gelegen.

In dit grachtenpand zijn vele schatten aan prachtige hoge plafonds met diverse ornamenten, grote raampartijen, houten panelen en deurtjes naar verrassende plekken te ontdekken (zoals bijvoorbeeld nog een patio/lichthof met houtopslag gelegen achter het glas-in-lood in de centrale hal).
Met oog voor detail en veel smaak zijn de vertrekken gedecoreerd en van op maat gemaakte kasten voorzien. Het geheel ademt een sfeer uit gelijkend aan die van de Gouden Eeuw maar biedt tegelijkertijd al het comfort van het heden. Een woonhuis als geen ander, uniek en met een geweldige historie.

Geschiedenis
In 1614 kocht Hendrick Cromhout erven aan de Herengracht dichtbij de toenmalige grens van de stad. Hier legde hij een grote tuin of lusthof aan met een poort aan de Keizersgracht. Zijn zoon Jacob Cromhout vatte in 1660 het plan op de erven te bebouwen met huizen naar ontwerp van Philips Vingboons (1607-1678). Een moeilijkheid hierbij was dat de erven niet een aaneengesloten geheel vormden. Midden op het terrein van Cromhout stond het huis met bedrijf van de houtkoper Cornelis Jansz. Kerfbijl die in eerste instantie weigerde zijn bezit te verkopen. Vingboons kon hierdoor niet een uniform huizencomplex ontwerpen. Rechts van Kerfbijl was het mogelijk om twee grotere huizen te bouwen, maar links bleef slechts ruimte over voor een kleiner huis met een breedte van 20 voet. Tijdens de bouw veranderde Kerfbijl van gedachten en was hij alsnog bereid zijn bezit te verkopen. Het was toen echter te laat om de plannen ingrijpend te wijzigen. Het resultaat was een complex van twee grotere huizen rechts en twee kleinere links. In het tweede huis rechts, nummer 366, nam Cromhout zelf zijn intrek. De andere huizen werden verhuurd. Tot circa 1800 bleven de huizen in handen van de nazaten van Jacob Cromhout. De bogen in het oude gedeelte van het pand dateren uit de 15de eeuw en maakten deel uit van de kasematten en stadswal van Amsterdam. Vermoedelijk heeft hier toendertijd zelfs munitie opgeslagen gelegen.

Exterieur
De vier Cromhout huizen hebben, ondanks verschillen in grootte, min of meer identieke halsgevels opgetrokken uit Bentheimer zandsteen. Ze zijn ieder drie vensterassen breed. Het smalle middenrisaliet loopt door in de hals van de gevel. Links en rechts zijn boven respectievelijk de deuringang en het venster op de bel-etage driehoekige frontons aangebracht. Ook de halsgevels worden door frontons bekroond. Op de borstwering boven de bel-etage zijn jaartalstenen aangebracht, met uitzondering van het huis van Cromhout, op nummer 366. Hier prijkt een gevelsteen met een krom stuk hout, een verwijzing naar de naam van de bouwheer. De ornamentiek concentreert zich in het bovenste deel van de gevels. Hier zijn gebeeldhouwde cartouches rondom de ovale vensterlichten aangebracht en festoenen op de klauwstukken en aan weerszijden van de hijsbalken.

In tegenstelling tot de vier afzonderlijke gevels aan de grachtzijde, vormt de tuingevel één geheel onder een gezamenlijke kap en kroonlijst. Het middengedeelte dat ook de breedte inneemt van het kleinere buurhuis ter linkerzijde behoorde bij het woonhuis van Cromhout.

Bouwblok: YE43
Gebouwtype: Woonhuis
Geveltype: Halsgevel
Bouwstijl: Hollands Classicisme
Rijksmonument: 1818

Bijzonderheden
– Woonoppervlakte van ca. 622 m²
– Gelegen op eigen grond;
– Kleine VvE, professioneel beheerd;
– Parkeerplaats in eigen garage;
– Tuin op het zuid-westen;
– Rijksmonument;
– Nieuwe fundering Huidenstraat.

DISCLAIMER
Deze informatie is door ons met de nodige zorgvuldigheid samengesteld. Onzerzijds wordt echter geen enkele aansprakelijkheid aanvaard voor enige onvolledigheid, onjuistheid of anderszins, dan wel de gevolgen daarvan. Koper heeft zijn eigen onderzoek plicht naar alle zaken die voor hem of haar van belang zijn. Met betrekking tot deze woning is de makelaar adviseur van verkoper. Wij adviseren u een deskundige (NVM-)makelaar in te schakelen die u begeleidt bij het aankoopproces. Indien u specifieke wensen heeft omtrent de woning, adviseren wij u deze tijdig kenbaar te maken aan uw aankopend makelaar en hiernaar zelfstandig onderzoek te (laten) doen. Indien u geen deskundige vertegenwoordiger inschakelt, acht u zich volgens de wet deskundige genoeg om alle zaken die van belang zijn te kunnen overzien. Van toepassing zijn de NVM voorwaarden.

NEN CLAUSULE
De gebruiksoppervlakte is berekend conform de branche vastgestelde NEN 2580- norm. De oppervlakte kan derhalve afwijken van vergelijkbare panden en/of oude referenties. Dit heeft vooral te maken met deze (nieuwe) rekenmethode. Koper verklaart voldoende te zijn geïnformeerd over de hiervoor bedoelde normering. Verkoper en diens makelaar doen hun uiterste best de juiste oppervlakte en inhoud te berekenen aan de hand van eigen metingen en dit zoveel mogelijk te ondersteunen door het plaatsen van plattegronden met maatvoering. Mocht de maatvoering onverhoopt niet (volledig) overeenkomstig de normering zijn vastgesteld, wordt dit door koper aanvaard. Koper is voldoende in de gelegenheid gesteld de maatvoering zelf te (laten) controleren. Verschillen in de opgegeven maat en grootte geven geen der partijen enig recht, zo ook niet op aanpassing van de koopsom. Verkoper en diens makelaar aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid in deze.

Kenmerken

Overdracht

Bouw

Oppervlakte en inhoud

Indeling

De Graaf & Groot Makelaars en Taxateurs o.g.

Willemsparkweg 58
1071 HJ Amsterdam

info@degraafengroot.nl +31206627140 +31610655535

Nederlands
English